Wicemarszałek Marek Olbryś w trakcie wizyty w ubojni mówił o tym, że wraz z samorządem niezmiennie wspiera lokalnych przedsiębiorców.
– Dzięki wysokiej jakości i niezawodności wytwarzanych produktów i towarów, podlaskie firmy stają się coraz bardziej konkurencyjne na rynku polskim, ale i światowym, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów – mówił Marek Olbryś. – Naszym zadaniem jest wspieranie podlaskich przedsiębiorców – zaznaczył.
Firma, którą odwiedził w piątek, zatrudnia ponad 300 osób, współpracuje z największymi markami branżowymi w Polsce. Jak mówił jej właściciel Robert Rytel, dostarczane są tam ich półprodukty, w związku z czym firma nie jest znana ostatecznemu konsumentowi.
– Mamy plan, aby rozpocząć produkcję własnych wyrobów, pod swoją marką i dostarczać produkty mięsne bezpośrednio konsumentom – powiedział Robert Rytel. - Najważniejszymi cechami naszej firmy są: jakość, serwis i współpraca – dodał.
Ubojnia Rytel, jako jedyny zakład w Polsce została wyróżniona przez Światową Organizację Zdrowia Zwierząt OIE z siedzibą w Paryżu za dobrostan zwierząt. W czerwcu ubiegłego roku firma została nagrodzona przez Fundację Polskiego Godła Promocyjnego symbolem Teraz Polska.
W przyszłości planowana jest tu bardzo duża inwestycja: budowa najnowocześniejszego w Europie zakładu mięsnego. Ma on być w pełni zautomatyzowany, a do pracy będą wykorzystane japońskie roboty. Właściciel rozważa ulokowanie inwestycji w okolicach Zambrowa.
Firma planuje zgłosić swój udział w konkursie organizowanym przez województwo podlaskie – Podlaska Marka. To jeden z najstarszych i najbardziej prestiżowych plebiscytów odbywających się na terenie regionu, organizowany nieprzerwanie od 2004 r. przez Marszałka Województwa Podlaskiego.
Paulina Dulewicz
red.: Małgorzata Sawicka
fot.: Justyna Mocarska/UMWP
www.: https://podlaskie.eu/rs/wicemarszalek-z-wizyta-w-lokalnej-firmie.html