Poltusza-wieprzowa-

Polska półtusza wieprzowa Rytel

Polska Półtusza wieprzowa Rytel

Półtusza wieprzowa to podstawowy produkt uzyskiwany po podzieleniu tuszy wieprzowej na dwie symetryczne części wzdłuż kręgosłupa. Jest to surowiec wykorzystywany w produkcji różnych wyrobów mięsnych i stanowi podstawę dla dalszego rozbioru. Wysoka jakość półtuszy wieprzowej zależy od wielu czynników, takich jak właściwe żywienie i hodowla zwierząt uwzględniająca ich dobrostan, odpowiednie warunki uboju oraz staranna obróbka. Najlepszej jakości półtusze charakteryzują się wysoką mięsnością, jasnoróżową barwą mięsa, elastycznym tłuszczem oraz brakiem zanieczyszczeń. Takiej jakości mięso produkujemy w Ubojni Rytel, a nasza polska półtusza wieprzowa flagowym produktem Ubojni, który doskonalimy od ponad 25 lat.

Dzięki różnorodnym częściom, które zawiera, półtusza wieprzowa Rytel oferuje szeroki wachlarz zastosowań kulinarnych – od delikatnych mięs, takich jak polędwica, po bardziej tłuste fragmenty, jak boczek, które nadają potrawom głębi smaku. Doskonały stosunek mięsa do tłuszczu zapewnia soczystość i aromat, co czyni półtuszę wyjątkowym i uniwersalnym produktem.

W gastronomii półtusza wieprzowa znajduje zastosowanie zarówno w restauracjach, jak i w przetwórstwie mięsnym, gdzie wykorzystuje się ją do produkcji wędlin, kiełbas oraz różnorodnych wyrobów mięsnych. W kuchni domowej, po odpowiednim podziale, półtusza może posłużyć do przygotowania szerokiej gamy dań, takich jak pieczenie, kotlety, gulasze czy dania z grilla. Dzięki możliwości wszechstronnego wykorzystania półtuszy wieprzowej Rytel, stanowi ona doskonały wybór dla każdego, kto ceni sobie wysoką jakość i różnorodność w kuchni.


Poznaj opinie naszych klientów


  • Zamawiamy półtusze wieprzowe Rytla od lat. Zawsze świeże i wysokiej jakości, dowiezione na czas. Polecam!

    Maciej, Właściciel masarni

  • Współpracę z Ubojnią Rytel rozpoczęliśmy właśnie od zakupu półtuszy wieprzowej Rytel. To doskonały i uniwersalny produkt, który wykorzystujemy do produkcji wielu wyrobów mięsnych.

    Zygmunt, Właściciel masarni