Możemy zapewnić, że zwierzęta, które trafiają do Ubojni Rytel, są traktowane z należytą troską w trakcie całego procesu
Dbamy o to, aby każde zwierzę było traktowane humanitarnie od momentu przybycia do naszej ubojni aż do chwili uboju. Nasze procedury są starannie opracowane zgodnie z najwyższymi standardami branżowymi oraz z uwzględnieniem najlepszych praktyk dotyczących dobrostanu zwierząt. Nasi pracownicy są odpowiednio przeszkoleni, aby zagwarantować, że zwierzęta są obsługiwane delikatnie i z pełnym szacunkiem.
Maksymalny czas transportu zwierząt
Dbamy o to, żeby czas transportu nie wpłynął negatywnie na zdrowie i samopoczucie zwierząt, a ostatecznie na jakość mięsa.
Minimalny odpoczynek zwierząt po transporcie
Pozwalamy, by zwierzęta odpoczęły po transporcie minimum przez 2 godziny i zredukowały odczuwany stres. Odpowiedni czas na regenerację jest elementem etycznego traktowania zwierząt, zgodnego z najwyższymi standardami.
Pozbawienie świadomości przed ubojem
Minimalizujemy stres i ból zwierząt, zgodnie z zasadami dobrostanu zwierząt, a także rygorystycznymi normami prawnymi i etycznymi.
Nasze działania w celu zapewnienia dobrostanu zwierząt w procesie uboju są zgodne z Rozporządzeniem Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania. Najważniejsze z nich:
- Opieka certyfikowanych pracowników odpowiedzialnych za dobrostan zwierząt.
- Osprzęt niepowodujący uszkodzeń i cierpienia zwierząt.
- Strefa rozładunkowa oraz magazynowa tuczników zapewnia swobodne przemieszczanie się zwierząt bez ryzyka powstawania obrażeń.
- Wielkość magazynu żywca zapewnia możliwość spoczynku w pozycji leżącej i stały dostęp do wody.
- Jako jedni z nielicznych w Polsce poddajemy zwierzęta gazowemu procesowi ogłuszania.
Etyka w produkcji mięsa
Coraz częściej konsumenci wybierają mięso pochodzące z etycznych źródeł, gdzie zwierzęta są traktowane z szacunkiem i hodowane w sposób zrównoważony. W Ubojni Rytel wiemy, że dobrostan zwierząt ma wpływ na jakość mięsa.
Odpowiedni transport
Stawiamy na współpracę z lokalnymi dostawcami, żeby skracać drogę „od pola do stołu”.
Maksymalne obniżenie stresu
Stres, jakiego doświadczają zwierzęta w procesie uboju negatywnie wpływa na jakość mięsa.
Minimalizowanie bólu
Regularnie analizujemy i polepszamy nasz proces, zapewniając wszystkie warunki określone w prawie.
Wiemy, że stres zwierząt przed ubojem ma wpływ na jakość wyprodukowanego mięsa, która ma dla nas ogromne znaczenie.
Mięso jest istotnym składnikiem diety dla wielu ludzi na całym świecie, ale sposób, w jaki jest produkowane nie zawsze jest etyczny i z poszanowaniem dobrostanu zwierząt. Wysokiej jakości mięso to takie, którego proces produkcji od początku do końca był etyczny. Na to stawiamy w Ubojni Rytel.