Obraz

25 lat działalności Ubojni Rytel

Poznaj naszą historię

W 1998 r. z pasją i zaangażowaniem rozpoczęliśmy naszą przygodę w Podgórzu. Od tego czasu Ubojnia Rytel przeszła niezwykłą metamorfozę i zyskała prestiżowe wyróżnienia. Zakład w Podgórzu to obecnie jeden z najnowocześniejszych zakładów produkcyjnych do uboju trzody chlewnej w Polsce. Nasze zaangażowanie doceniają klienci w całym kraju. Dziś, z dumą oferując szeroki asortyment produktów wieprzowych, kontynuujemy rodzinną misję, będąc jednym z liderów w Polsce.

1998 r.

Początek działalności Ubojni Rytel

Zaczynaliśmy jako mała firma rodzinna, specjalizująca się w rozbiorze półtusz wieprzowych. Nasze produkty sprzedawaliśmy wówczas wyłącznie lokalnie, zyskując pierwszych zadowolonych klientów, którzy wracali po kolejne zamówienia.

2015 r.

Rozbudowa zakładu

Po pierwszych latach działalności nasze ambicje rosły, a klientów przybywało. Pojawiły się marzenia o rozbudowie zakładu, które szybko przekuliśmy w realizację. W tym czasie nie prowadziliśmy uboju w siedzibie w Podgórzu, produkcja została przeniesiona do zakładu w Kadzidle.

2016 r.

Nowy zakład w Podgórzu

Otworzyliśmy zakład z nowoczesną linią ubojową oraz szeregiem innowacyjnych rozwiązań technologicznych. Zastosowaliśmy gazowy system ogłuszania, a nasza zdolność ubojowa osiągnęła 5000 sztuk dziennie.

2020 r.

Modernizacja Ubojni

Nieustanny wzrost firmy sprawił, że cztery lata później powiększyliśmy zakład o 5 tys. m2 oraz zmodernizowaliśmy linię produkcyjną poprzez automatyzację procesów, komputerowe sterowanie sortowaniem produktów pod kątem parametrów wymaganych przez klienta i ekspedycją towarów z zakładu prawie bez udziału ludzi. Wszystko to dało jeszcze większe możliwości produkcyjne, podnosząc jakość i bezpieczeństwo produkowanych wyrobów. Zdolność ubojowa zakładu wzrosła do 6000 sztuk trzody dziennie.

2021 r.

Fundacja Anny Rytel

Rusza działalność Fundacji Anny Rytel, która odtąd będzie wpierać zakład w społecznych działaniach realizowanych w otoczeniu firmy: edukacyjnych, sportowych oraz kulturalnych. W 2024 roku fundacja została wpisana na Listę Organizacji Pożytku Publicznego.

2022 r.

Godło „Teraz Polska”

Jesteśmy dumni. Polska Półtusza Wieprzowa Rytel otrzymała Godło „Teraz Polska” – najwyższe uznanie dla jakości naszego mięsa. Klienci zyskali produkt o potwierdzonym krajowym pochodzeniu, a nasz zakład umocnił pozycję na rynku.

2023 r.

Rozszerzenie oferty

Rozpoczęcie rozbioru półtusz wieprzowych i poszerzenie asortymentu o elementy wieprzowe i mięso kulinarne dla odbiorców detalicznych. Osiągnęliśmy poziom produkcji i jakość porównywalną z największymi zakładami w Europie, co napędza nas do działania i nieustannego rozwoju.