-

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.

Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Czytaj więcej…

Zrozumiałem

Niniejsza Polityka Cookies określa zasady przechowywania i dostępu do informacji na urządzeniach Użytkownika za pomocą plików Cookies, służących realizacji usług świadczonych drogą elektroniczną żądanych przez Użytkownika, przez Ubojnia Zwierząt Robert Rytel z siedzibą w ul.Polna 4, Podgórze, 18-400 Łomża.

§ 1 Definicje

  1. Administrator - oznacza Ubojnia Zwierząt Robert Rytel z siedzibą w ul.Polna 4, Podgórze, 18-400 Łomża, który świadczy usługi drogą elektroniczną oraz przechowuje i uzyskuje dostęp do informacji w urządzeniach Użytkownika.
  2. Cookies - oznacza dane informatyczne, w szczególności niewielkie pliki tekstowe, zapisywane i przechowywane na urządzeniach za pośrednictwem których Użytkownik korzysta ze stron internetowych Serwisu.
  3. Cookies Administratora - oznacza Cookies zamieszczane przez Administratora, związane ze świadczeniem usług droga elektroniczną przez Administratora za pośrednictwem Serwisu.
  4. Cookies Zewnętrzne - oznacza Cookies zamieszczane przez partnerów Administratora, za pośrednictwem strony internetowej Serwisu.
  5. Serwis - oznacza stronę internetową, pod którą Administrator prowadzi serwis internetowy, działającą w domenie (tu nazwa domeny).
  6. Urządzenie - oznacza elektroniczne urządzenie za pośrednictwem, którego Użytkownik uzyskuje dostęp do stron internetowych Serwisu.
  7. Użytkownik - oznacza podmiot, na rzecz którego zgodnie z Regulaminem i przepisami prawa mogą być świadczone usługi drogą elektroniczną lub z którym zawarta może być Umowa o świadczenie usług drogą elektroniczną.

§ 2 Rodzaje wykorzystywanych Cookies

  1. Stosowane przez Administratora Cookies są bezpieczne dla Urządzenia Użytkownika. W szczególności tą drogą nie jest możliwe przedostanie się do Urządzeń Użytkowników wirusów lub innego niechcianego oprogramowania lub oprogramowania złośliwego. Pliki te pozwalają zidentyfikować oprogramowanie wykorzystywane przez Użytkownika i dostosować Serwis indywidualnie każdemu Użytkownikowi. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę domeny z której pochodzą, czas przechowywania ich na Urządzeniu oraz przypisaną wartość.
  2. Administrator wykorzystuje dwa typy plików cookies:
    • Cookies sesyjne: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu zakończenia sesji danej przeglądarki. Zapisane informacje są wówczas trwale usuwane z pamięci Urządzenia. Mechanizm cookies sesyjnych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.
    • Cookies trwałe: są przechowywane na Urządzeniu Użytkownika i pozostają tam do momentu ich skasowania. Zakończenie sesji danej przeglądarki lub wyłączenie Urządzenia nie powoduje ich usunięcia z Urządzenia Użytkownika. Mechanizm cookies trwałych nie pozwala na pobieranie jakichkolwiek danych osobowych ani żadnych informacji poufnych z Urządzenia Użytkownika.
  3. Użytkownik ma możliwość ograniczenia lub wyłączenia dostępu plików cookies do swojego Urządzenia. W przypadku skorzystania z tej opcji korzystanie ze Serwisu będzie możliwe, poza funkcjami, które ze swojej natury wymagają plików cookies.

§ 3 Cele w jakich wykorzystywane są Cookies

  1. Administrator wykorzystuje Cookies własne w celu poprawnej konfiguracji serwisu, a w szczególności do:
    • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych Serwisu.
    • rozpoznania urządzenia Użytkownika Serwisu oraz jego lokalizację i odpowiednio wyświetlenia strony internetowej, dostosowanej do jego indywidualnych potrzeb;
    • zapamiętania ustawień wybranych przez Użytkownika i personalizacji interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik,
    • zapamiętania historii odwiedzonych stron w serwisie w celu rekomendacji treści,
    • rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.
  2. Administrator wykorzystuje Cookies własne w celu uwierzytelniania użytkownika w serwisie i zapewnienia sesji użytkownika w serwisie, a w szczególności do:
    • utrzymania sesji Użytkownika Serwisu (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
    • poprawnej konfiguracji wybranych funkcji Serwisu, umożliwiając w szczególności weryfikację autentyczności sesji przeglądarki.
    • optymalizacji i zwiększenia wydajności usług świadczonych przez Administratora.
  3. Administrator wykorzystuje Cookies własne w celu realizacji procesów niezbędnych dla pełnej funkcjonalności stron internetowych, a w szczególności do dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych Serwisu. W szczególności pliki te pozwalają rozpoznać podstawowe parametry Urządzenia Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb.
  4. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu prezentowania treści multimedialnych na stronach internetowych Serwisu, które są pobierane z zewnętrznego serwisu internetowego www.youtube.com (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).
  5. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu zbierania ogólnych i anonimowych danych statycznych za pośrednictwem narzędzi analitycznych Google Analytics (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).
  6. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu prezentowania reklam dostosowanych do preferencji Użytkownika z wykorzystaniem narzędzia internetowej reklamy Google AdSense (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).
  7. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu popularyzacji serwisu za pomocą serwisów społecznościowych plus.google.com (administrator cookies zewnętrznego: Google Inc z siedzibą w USA).
  8. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu popularyzacji serwisu za pomocą serwisów społecznościowych Facebook.com (administrator cookies zewnętrznego: Facebook Inc z siedzibą w USA lub Facebook Ireland z siedzibą w Irlandii).
  9. Administrator usługi wykorzystuje Cookies zewnętrzne w celu popularyzacji serwisu za pomocą serwisów społecznościowych LinkedIn.com (administrator cookies zewnętrznego: LinkedIn Ireland Limited z siedzibą w Irlandii).

§ 4 Możliwości określenia warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu przez Cookies

  1. Użytkownik może samodzielnie i w każdym czasie zmienić ustawienia dotyczące plików Cookies, określając warunki ich przechowywania i uzyskiwania dostępu przez pliki Cookies do Urządzenia Użytkownika. Zmiany ustawień, o których mowa w zdaniu poprzednim, Użytkownik może dokonać za pomocą ustawień przeglądarki internetowej lub za pomocą konfiguracji usługi. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu Cookies na urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).

    Poniżej przedstawiamy jak można zmienić ustawienia przeglądarek internetowych w zakresie stosowania plików cookies:
  2. Użytkownik może w każdej chwili usunąć pliki Cookies korzystając z dostępnych funkcji w przeglądarce internetowej, której używa.
  3. Ograniczenie stosowania plików Cookies, może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronie internetowej Serwisu.

Główny Lekarz Weterynarii zwiedził Ubojnię Rytel

GLW dr. Bogdana Konopka - był pełen podziwu

Robert Rytel zaprosił Głównego Lekarza Weterynarii do Ubojni Zwierząt w Podgórzu, ponieważ - jak wyjaśnił 4lomza.pl - chciał "pokazać, jak dzisiaj wygląda biznes mięsny". - Rozmawialiśmy o skali naszego biznesu, nowoczesnych technologiach, jakości i serwisie, pokazaliśmy, w jakim stylu pracujemy - opowiadał nam 45-letni założyciel w 1998 r. firmy i do dziś jej właściciel. Niezależnie od tego, zapytaliśmy o wrażenia z wizyty GLW dr. Bogdana Konopkę (lat 59) - był pełen podziwu.

 

Zanim doktor Bogdan Konopka, od 7. maja 2019 będący Głównym Lekarzem Weterynarii, zwiedził firmę, dyrektor Mirosław Możdżeń przedstawił gościom wizyty zainstalowane w zakładzie systemy produkcyjne wykorzystujące najnowocześniejsze technologie, podnoszące jakość i bezpieczeństwo produkcji. - Jako jedyni w Polsce posiadamy instalację do szybkiego wychładzania podrobów świń - mówi nam dyrektor, przełożony ponad 120 pracowników, którzy są zatrudnieni w Ubojni Zwierząt Robert Rytel. - Wciągu 3 godzin kompleksowo schładzamy do 2 stopni Celsjusza ośrodek, m.in., wątrobę, płuca, serce i nerki. Mogą być natychmiast pakowane i wysyłane odbiorcom, największym zakładom przemysłu spożywczego w Polsce, np., JBB w Łysych i Dino koło Leszna.

 

Spójny łańcuch temperaturowy

Ubojnia Rytel ma - też jako jedyna w kraju, według dyrektora Możdżenia - w pełni automatyczną, sterowaną komputerowo chłodnię półtusz. Pozwala ona dokonywać selekcji surowca pod względem wagi, mięsności czy pochodzenia. - Nowoczesny system pozwala na załadunek półtusz bez udziału ludzi i przywołanie jednym przyciskiem w komputerze wybranych półtusz do doku załadunkowego - precyzuje dyrektor Możdżeń. - Doki pozwalają na zachowanie łańcucha temperaturowego. Drzwi od chłodni zamkną się dopiero po wyrównaniu temperatury w doku i w samochodzie do transportu.

 

Dr Konopka zobaczył dużo automatyki: podajniki, przenośniki, wózki widłowe na baterie litowo-jonowe. Wrażenie robi "system humanitarnego głuszenia zwierząt", jak określa dyrektor usypianie świń dwutlenkiem węgla. Zwierzęta umieszcza się na karuzeli z 4-ema gondolami, zjeżdżającymi 6 metrów pod ziemię. Tam przez 40 sekund przebywają w atmosferze praktycznie w całości złożonej z CO2, po czym proces uboju i czyszczenia trzody odbywa się w hali. - Nie stosujemy pistoletów ani kleszczy z prądem elektrycznym - zapewnia dyrektor Możdżeń z Ubojni Zwierząt Robert Rytel.

 

Jakość i bezpieczeństwo zdrowotne

Dr Agnieszka Berlińska, zastępca powiatowego lekarza weterynarii w Łomży Leszka Wojewody, przybliżyła inspekcji weterynaryjnej pracę w tak dużym zakładzie i specyfikę nadzoru nad jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym produkowanego w Podgórzu mięsa. Ważnym elementem piątkowej wizyty GLW była dyskusja o trendach i wyzwaniach w branży produkcji i przetwórstwa mięsnego. Główne trendy to, m.in., automatyzacja procesów i wprowadzanie robotów, natomiast wyzwaniem współczesności XXI w. są ASF - afrykański pomór świń i COVID w Polsce, Europie i na świecie. - Poznaliśmy bardzo nowoczesny system produkcji bezpiecznego dla ludzi mięsa - doceniał Ubojnię Rytel pod względem wyposażenia i działania dr Bogdan Konopka, któremu spodobał się zwłaszcza cykl chłodniczy: od momentu uboju trzody do doków i załadunku na samochody gotowych półtusz. - Ubojnia Rytel w Podgórzu to bardzo duży i nowoczesny zakład. Mamy takich gigantów w Polsce niedużo, może około 10-ciu. 

 

Dr Bogdan Konopka docenia dużą operatywność właściciela i dyrektora oraz dobrą jakość mięsa z Podgórza, na które mają zbyt. Prowadzona w Ubojni przez Inspekcję Weterynaryjną z Łomży analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli nie wykazuje nieprawidłowości albo - jeżeli są - są bardzo szybko korygowane.

 

Mirosław R. Derewońko 

4lomza.pl

Back to Top